Smeđi žohar

SMEĐI ŽOHAR (Blattella germanica)

Općenito

Smeđi žohar poznat je i po nazivima njemački žohar, rus, bakula. Najčešća je vrsta žohara u Hrvatskoj. Izvornim područjem ove vrste smatra se sjeveroistočna Afrika, prostor između velikih Afričkih jezera, Etiopije i Sudana. Žohari mogu naseliti Vaš dom ulazeći kroz različite procjepe, odvodne cijevi, kanalizacijske cijevi, ventilacije.

Gdje se zadržavaju?
U stanovima i ugostiteljskim objektima najčešće se zadržavaju i najbrojniji su iza i ispod kuhinjskih elemenata, iza slika na zidovima, u aparatima kao što su hladnjaci, štednjaci, pećnice, nape, caffe aparati. U kuhinjskim elementima i vitrinama žohari se skrivaju iza vitrina, u šupljim stijenkama i oštećenim dijelovima, ispod ploča radnih ploha, unutar kanalica električnih instalacija, u pantevima, kanalicama ladica od elemenata. U kupaonicama se zavlače u pukotine oštećenih pločica, iza umivaonika, ogledala, u odvode. U skladištima se lako zavlače u kartonsku ambalažu, posebice „vole“ valovitu kartonsku ambalažu. U objektima lako komuniciraju putem ventilacije. Mogu se pronaći i ispod drvenih podova, pragovima, okvirima prozora, kompjuterskoj opremi.

Građa i karakteristike
Smeđi žohar je mali žohar, odrasle jedinke su veličine 10-15mm, svjetlosmeđe do žućkasto – smeđe boje sa dvije tamne paralelne pruge na pronotumu. I mužjaci i ženke imaju krila, ali ne lete. Nimfe su tamno smeđe do crne boje. Lako se penje i po glatkim površinama. Ženka formira ooteku tijekom jednog dana, a u njoj se nalazi prosječno 37 jaja. Ooteku kestenjasto smeđe boje odlaže na skrovito i zaštićeno mjesto nakon čega ooteka puca i iz nje izlaze nimfe. Pri optimalnoj temperaturi razvoj od nimfe do odraslog kukca traje 1-2 mjeseca. Ženka tokom života formia 4-8 ooteka. Prosječno živi 153 dana, a mužjak 128 dana. Već 8 dana nakon presvlaćenja formira prvu ooteku. Reproduktivni potencijal jedne ženke smeđeg žohara je oko 20.000 jedinku u godini dana!

Čime se hrane?
Jedu gotovo sve, a naročito vole ugljikohidrate, masti i hranu s dosta vode. Hrane se svime što se nađe pred njima. Za život i razmnožavanje trebaju vodu.

Alergijske reakcije
Uloga žohara kao alergena, posebice u izazivanju astmatičnih napada je znanstveno dokazana. Za pojavu astme u osjetljive djece odgovorni su dijelovi tijela uginulih žohara i njihov feces, kao i dijelovi kućne prašine. Rizičnu skupinu predstavljaju i starije osobe. U jednoj studiji koja je obuhvaćala gradsku djecu u SAD-u, 37% djece je bilo alergično na žohare, 35% na grinje, a 23% na mačke. Oni koji su bili alergični na žohare ili bili izloženi kukcima su bili hospitalizirani zbog astme 3,3 puta češće od druge djece. Stoga je opravdano propisati suzbijanje žohara i čišćenje njihovih ostataka u kućama oboljelih od alergijskih stanja i astme.

Prenosioci zaraznih bolesti
Najčešće bakterije izolirane sa smeđih žohara su: E.coli, Bacillus spp, Staphylococcus aureus, Klebsiella, Proteus, Enterobacter, Citrobacter.  Izolirani patogeni se najčešće nalaze na vanjskim površinama i u probavnom traktu insekata.

Suzbijanje
Suzbijanje smeđeg žohara opsežan je proces s obzirom na gore navedenu brzinu razvoja samog insekta. Nakon identifikacije smeđeg žohara, pomno ćemo odabrati preparate, način aplikacije istih s obzirom na namjenu prostora i utvrđene kritične točke zadržavanja smeđeg žohara. Zbog samog ciklusa razmnožavanja i u slučaju jake infestacije smeđim žoharima obično nije dovoljna samo jedna akcija suzbijanja.

This slideshow requires JavaScript.