Mravi

MRAVI Formicideae

Općenito
Mravi postoje već više od 130 milijuna godina i zahvaljujući sposobnostima prilagodbe vrlo različitim životnim uvjetima i staništima, nastanjuju gotovo sva područja Zemlje. Nalazimo ih na svim kontinentima, osim nja Antarktiku. Entomolozi procjenjuju da ima oko 15.000 vrsta mrava. U Hrvatskoj je prisutno oko 140 vrsta mrava. U poljoprivredi i šumarstvu mravi su prvenstveno za ljude korisni kukci. U domaćinstvima su mravi vrlo česta pojava, jer imaju stalan pristup hrani, ali nemaju prirodnih neprijatelja.

Građa i karakteristike
Mravi su socijalni kukci. Žive zadružno i grade mravinjake u kojima živi od nekoliko stotina do nekoliko stotina tisuća jedinki. Svaka mravlja kolonija sastoji se od kraljice, radnika, vojnika i mužjaka. Žive oko 6 godina. Mužjaci i ženke imaju krila, dok ih radnici nemaju. Mužjaci se razvijaju iz neoplođenih jaja, lete iz kolonije da bi se parili s kraljicom, a nakon parenja ugibaju. Kraljica (ženka) započinje život s krilima, kako bi nakon parenja s mužjacima odletjela do mjesta gdje će se gnijezditi. U gnijezdu odbacuje krila, te u njemu provede život neseći jaja. Radnici su sterilne ženke, nemaju krila, ne mogu se razmnožavati, glavna zadaća je prikupljanje hrane, hranjenje i povećanje gnijezda, oni su najbrojniji u koloniji. Vojnici su veliki radnici koji brane koloniju i često napadaju drugu koloniju.

Čime se hrane?
Mravi su uglavnom omnivori, hrane se mješovitom ili čistom biljnom hranom, ali postoje vrste mrava na višem stupnju socijalnog oblika kojima je potrebna posebna hrana.

Prenosioci zaraznih bolesti
Mravi nemaju izraženo javnozdravstveno značenje, no njihov javnozdravstveni potencijal je prisutan jer mravi u potrazi za hranom dolaze u čovjekov prostor, pri čemu mogu mehaničkim putem onečistiti hranu, predmete, površine koji dolaze u direktan ili indirektan kontakt s čovjekom.

Suzbijanje mrava
Pri suzbijanju mrava potrebno je provoditi (integrirani) cjeloviti pristup koji se pokazao učinkovit i na drugim vrstama člankonožaca. Takav pristup podrazumijeva primjenu svih postupaka koji će smanjiti povoljne uvjete za razmnožavanje, rast i prehranu vrste, tj. primjenu postupaka koji će kontrolirano stvoriti nepovoljne uvjete koji će omogućiti njihov nestanak. Posebice je važno uništiti kraljicu kod suzbijanja faraonskih mrava. Mravi koji se viđaju su radnici, dok su kraljice zavučene na skrovita mjesta.

Faraonski mrav (Monomorium pharaonis L.)
Sitni mrav, dužine 1,7 – 2,3mm (radnici) žućkasto-crvenkaste boje. Socijalni je insekt i živi u vrlo brojnim kolonijama sastavljenih od ogromnog broja radnika i vrlo plodnih kraljica koje svakodnevno polažu velik broj jaja. Infestiraju hotele, bolnice, brodove, posebice stambene zgrade u gradovima. Optimalne temperature za razvoj su im od 18 – 30 °C. Omnivori su, no posebice preferiraju hranu koja se sastoji od šećera, mesa, krvi. Zbog načina života i hranidbe suzbijanje je obavezno, posebice u bolnicama i ostalim društvenim ustanovama.

Crni drvotočni mrav (Lasius niger L.)
Tamnosivkaste do crne boje. Veličina 3-4mm. Gnijezda izgrađuje u blizini biljaka na suhim staništima, u starim zidovima, pukotinama zgrada, neposredno uz kuće gdje u potrazi za hranom ulaze u boravišni prostor. U stambenim prostorima mogu napraviti vrlo veliku štetu na drvenom pokućstvu. U kući se mogu primjetiti oko slavina za vodu. Hrane se namirnicama bogatim ugljikohidratima i proteinima. Kada se pokušavaju otkloniti s kože čovjeka, često dolazi do ugriza koji izaziva nelagodu, svrbež ili alergijsku reakciju.

 

This slideshow requires JavaScript.