Kućni miš

KUĆNI MIŠ (Mus musculus musculus)

Općenito
Na našem području javlja se istočna podvrsta kućnog miša, koja je nešto manja od zapadne. Tjelesna težina iznosi 12 – 30 g. Boja krzna je smeđe siva, a odozdo bijela. Gnijezda radi od različitih otpadnih materijala (krpe, trava, slama, papir).

Karakteristike
Glavna karakteristika im je glodanje. Zbog stalnog rasta prednjih sjekutića, neophodno im je glodanje da bi se „potrošili“ sjekutići. U orijentaciji se uglavnom oslanjaju na miris i dodir. Sluh im je modificiran u rasponu od 90 – 100 kHz, a međusobno komuniciraju putem ultrazvuka.  Dobar je penjač. Prolazi kroz pukotine, sifone promjera 6mm. Skače 30cm u visinu, i sa visine do 2,5 metra.. Koti se 3-4 puta godišnje po 6-10 mladih. Mladi postaju spolno zreli nakon 2-3 mjeseca, a žive oko 2 godine. Glasa se tihim ili glasnim uzastopnim cičanjem. Može izlučiti do 2ml mokraće klasičnog jakog mirisa na miševe po kojim prepoznajemo zaraženost prostora.

Prehrana
Hrane se različitim žitaricama, posebice kukuruzom i sjemenkama suncokreta, ali ponekad i hranom životinjskog podrijetla, ali i raznim otpatcima u skladištima, naseljima ili farmama. Ne udaljava se mnogo od nastambi kod traženja hrane, rijetko do10 metara. Dnevna količina hrane koju pojede je oko 3g. Godišnje popije 0,5 litara vode.

This slideshow requires JavaScript.