Dezinsekcija

Dezinsekcija je skup različitih mjera koje se poduzimaju s ciljem smanjenja populacije do najmanjeg praga štetnosti, zaustavljanja rasta i razmnožavanja ili potpunog uništenja nazočne populacije štetnih člankonožaca (Arthropoda) koji prenose uzročnike zaraznih bolesti, parazitiraju na tijelu čovjeka, uzrokuju alergijske reakcije, imaju toksično djelovanje ili su uznemirivači ili skladišni štetnici na hrani. Provodi se mehaničkim, fizikalnim, biološkim ili kemijskim mjerama.
Sam način primjene, rokovi provedbe i mjere opreza ovise isključivo o vrsti štetnika kojeg ćemo suzbijati, njegovim biološkim i etiološkim svojstvima, stupnju infestacije, te o svojstvima i namjeni površine odnosno prostora koji će se tretirati.

Metode kojima provodimo dezinsekciju su:

  • prskanje tlačnim prskalicama
  • izlaganje prehrambenog mamka u obliku gela (geliranje)
  • izlaganje insekticidnih premaza ( muhe)
  • hladno zamagljivanje
  • zadimljavanje dimnim generatorima

Gdje provodimo dezinsekciju:

  • kafići, restorani, institucionalne kuhinje
  • bolnice, učenički domovi, starački domovi
  • stambeni objekti (zajednički dijelovi, stanovi, toplinske stanice, odvodni sustav)
  • odgojno – obrazovni objekti
  • građevine i postrojenja u kojima se obavljaju gospodarske djelatnosti

Najčešći insekti koje suzbijamo su: smeđi žohar, crni žohar, mravi, muhe, buhe, stjenice, ose, stršljeni