Crni štakor

CRNI ŠTAKOR  Rattus rattus

Općenito
Vitkije je građe od smeđeg štakora. Tjelesna težina iznosi 145 – 215 g. Rep mu je uvijek dulji od ukupne dužine tijela. Njuška mu je šiljasta. Boja krzna je sivo-crna. Živi slobodno kao sustanar ljudskih naselja ili pak usko vezan za naselja i u blizini čovjeka. Za legla koristi uske zaklone (pukotine među kablovima, bale pamuka, duplje u drveću, pukotine u teretu). Naseljava toplija i suha mjesta u zgradama – tavane, magazine, silose, hangare, staje, šuplje podove, te rijetko podnosi vodu.

Karakteristike
U orijentaciji se uglavnom oslanjaju na miris i dodir. Sluh im je modificiran u rasponu od 90 – 100 kHz, a međusobno komuniciraju putem ultrazvuka.  Izvrstan je penjač. Ne kopa. Prolazi kroz pukotine, sifone promjera 12mm. Koti se 3-6 puta godišnje po 6-10 mladih. Mladi postaju spolno zreli nakon 3 mjeseca, a žive oko 3 godine.

Prehrana
Daje prednost hrani bilnog podrijetla. U prirodi se hrani svježim i suhim plodovima, različitim biljem i biljnim dijelovima samoniklih stabala. U oskudici hrane jede kukce, ptičja jaja, puževe. U potrazi za hranom, u pravilu ne odlazi dalje od 50m od nastambe. Dnevna količina hrane koju pojede je oko 17g.  Godišnje popije oko 6 litara vode.

This slideshow requires JavaScript.